top of page

Zo wordt de prijs van stookolie bepaald

Brandstoffen Slabbinck

Veel mensen vragen zich af hoe de prijs van stookolie tot stand komt. Het lijkt misschien een eenvoudige kwestie, maar in werkelijkheid is het een complex samenspel van verschillende factoren. In deze blogpost bekijken we stap voor stap hoe de stookolieprijs wordt samengesteld.


Stookolieprijs - Hoe wordt deze bepaald?

De componenten van de stookolieprijs ontrafeld

De prijs die u als consument betaalt voor een liter stookolie is niet zomaar een willekeurig bedrag dat uw leverancier uit de lucht gegrepen heeft. Integendeel, de stookolieprijs is opgebouwd uit verschillende componenten die elk hun invloed hebben. Laten we die eens van naderbij bekijken.

1. De notering op de internationale markten

Een van de belangrijkste factoren die de stookolieprijs bepaalt, is de prijs van ruwe olie op de internationale markten. Deze grondstofprijs is onderhevig aan de wet van vraag en aanbod en kan sterk fluctueren. Met name de notering van petroleumproducten op de beurs van Rotterdam speelt een grote rol. Deze zogenaamde "prijs ex-raffinaderij" vormt de basis voor de uiteindelijke stookolieprijs.


2. De maximale brutomarge voor de distributeur

Bovenop de prijs ex-raffinaderij komt de marge die uw stookolieleverancier mag aanrekenen. Deze maximale brutodistributiemarge is een vaste prijs per liter die door de overheid wordt vastgelegd. Het is bedoeld om alle kosten van de leverancier te dekken, zoals opslag, transport, levering, marketing en administratie. Deze marge is dus niet onderhevig aan schommelingen en vormt een stabiel onderdeel van de eindprijs.


3. Verplichte bijdragen en heffingen

De overheid legt ook een aantal verplichte bijdragen op die in de stookolieprijs verrekend moeten worden. Zo is er de APETRA-bijdrage die de bevoorradingszekerheid van het land moet garanderen. Daarnaast is er ook een bijdrage voor het Sociaal Verwarmingsfonds, een initiatief dat gezinnen met een bescheiden inkomen moet helpen om hun stookolierekening te betalen.


Verder zijn er nog verschillende accijnzen en heffingen die de staat int op stookolie. Deze maken ook deel uit van de officiële prijs die de consument betaalt.


4. BTW als laatste component

Tot slot komt daar nog de belasting op de toegevoegde waarde (BTW) bovenop. In België bedraagt deze 21% en wordt ze geheven op de totale prijs, dus inclusief alle andere componenten zoals de prijs ex-raffinaderij, de distributiemarge, bijdragen en heffingen.


De puzzel valt in elkaar

Wanneer we al deze elementen samenbrengen, krijgen we de uiteindelijke prijs die de consument betaalt voor een liter stookolie. Deze prijs is dus het resultaat van een ingewikkelde berekening met veel variabelen.


Hopelijk heeft deze grondige analyse u een beter begrip gegeven van hoe de prijs van stookolie tot stand komt. Door de verschillende puzzelstukjes in elkaar te laten vallen, wordt het plaatje een stuk helderder.


Meer weten? Neem contact op met ons!

 
 
 

Comments


bottom of page